ПРАТ "ПТАХОКОМБІНАТ "БЕРШАДСЬКИЙ"

Код за ЄДРПОУ: 04366719
Телефон: (04352)2-47-29
e-mail: ptica@bershad.com.ua
Юридична адреса: Вінницька обл., Гайсинський р-н, с. Вiйтiвка, вул. Соборна, 200
 

Річний звіт за 2010 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Вiдкрите акцiонерне товариство "Птахокомбiнат "Бершадський" є правонаступником сiльськогосподарського акцiонерного товариства "Птахокомбiнат "Бершадський", заснованого згiдно з Рiшенням регiонального вiддiлення Фонду Державного майна України у Вiнницькiй областi вiд 27.06.1997 р. №227-ПП, шляхом перетворення державного пiдприємства птахорадгоспу "Бершадський" у вiдкрите акцiонерне товариство згiдно з Законом України вiд 10.07.1996 р. "Про особливостi приватизацiї майна в агропромисловому комплексi". Власниками вiдкритого акцiонерного товариства "Птахокомбiнат "Бершадський" є акцiонери, якi набули власностi на акцiї пiдприємтсва в процесi приватизацiї та на вторинному ринку цiнних паперiв. Дiяльнiсть пiдприємства регламентується Статутом, який прийнятий на загальних зборах акцiонерiв 10.02.1999 р.

Злиття, подiлу, перетворення, видiлу в звiтному перiодi не було.
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом ВАТ "Птахокомбiнат "Бершадський" знаходиться у с.Вiйтiвка Бершадського району Вiнницької областi. Дочiрнє пiдприємство "Бершадь" знаходиться у м.Вiнниця, проспект Космонавтiв,20, займається реалiзацiєю продукцiї. Управлiння Товариством здiйснюють:
-вищий орган товариства;
-Спостережна рада;
-правлiння товариства;
-Ревiзiйна комiсiя.
Вищим органом товариства є загальнi збори акцiонерiв Товариства. Важливу роль в подальшому розвитку пiдприємства має вирощування i виробництво м"яса бройлерiв. Дочiрнi пiдприємства, фiлiї, представництва та iншi вiдокремленi структурнi пiдроздiли не створювались.
Змiн в органiзацiйнiй структурi емiтента у вiдповiдностi з попереднiм звiтним перiодом не було.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду до Товариства не надходили.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Облiкова полiтика пiдприємства, обумовлена в наказi товариства "Про органiзацiю бухгалтерського облiку та облiкової полiтики в 2006 роцi" вiдповiдно до вимог Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансовi звiтнiсть в Українi" №996-XIV вiд 16.07.1999 р., затверджених Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку.
На протязi року облiкова полiтика не змiнювалася.
Використанi на пiдприємствi принципи бухгалтерського облiку, обумовленi в наказi про облiкову
полiтику, вiдповiдають концептуальнiй всеохопнiй основi фiнансовiй звiтностi, передбаченiй
нацiональними стандартами бухгалтерського облiку. Наказом про облiкову полiтику не обумовлено створення резерву сумнiвних боргiв, як передбачено П(С)БО10 "Дебiторська заборгованiсть". Товариство застосовує прямолiйнiйний метод нарахування амортизацiї основних засобiв. Фiнансових iнвестицiй немає.
Текст аудиторського висновку Висновок незалежного аудитора про фiнансову звiтнiсть
Вiдкритого акцiонерного товариства "Птахокомбiнат "Бершадський"
станом на 31.12.2010 року
(Код ЄДРПОУ 04366719)

м. Вiнниця 20.04.2011 р.


Основнi вiдомостi про акцiонерне товариство

Повне найменування Вiдкрите акцiонерне товариство "Птахокомбiнат "Бершадський"
Скорочене найменування ВАТ "Птахокомбiнат "Бершадський"
Код за єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України 04366719
Органiзацiйно - правова форма господарювання 231 - Вiдкрите акцiонерне товариство
Юридична адреса 24412 Вiнницька обл., Бершадський р-н., с. Вiйтiвка, вулиця Ленiна,170.
Дата державної реєстрацiї Свiдоцтво серiї А01 № 286161 вiд 12.03.1999 року № запису в ЄДР 1 148 107 0006 000424
Орган, що видав свiдоцтво Бершадська районна державна адмiнiстрацiя Вiнницької областi
Телефон 2-16-42
Основнi види дiяльностi 01.24.0 - розведення птицi15.12.0 - Виробництво м'яса свiйської птицi та кролiв15.13.0 - виробництво м'ясних продуктiв51.32.0 - оптова торгiвля м'ясом та м'ясопродуктами01.11.0 - вирощування зернових та технiчних культур
Банкiвськi реквiзити р/р 2600630112014 ВФ АКБ <Мрiя> МФО 302559


Вiдомостi про особу, яка склала аудиторський висновок

Прiзвище iм'я по батьковi фiзичної особи Панарiна Ольга Василiвна
Iдентифiкацiйний код 2782507583
Мiсцезнаходження 21100, м. Вiнниця, вул. Пирогова б.25 кв.36
Сертифiкат аудитора серiя А - № 004227 вiд 19 травня 2000року;Дiйсний до 19 травня 2014 року
Свiдоцтво про включення до Реєстру аудиторських фiрм та аудиторiв Аудиторської палати України № 3538 вiд 24.02.2005 рокуДiйсне до 25.02.2015 року
Пiдстава для пiдтвердження iнформацiї Договiр № 15/11 - А вiд 11.02.2011 року
Данi про наявнiсть вiдповiдних лiцензiї, сертифiката, диплома, свiдоцтва тощо iз зазначенням дати та органу , що їх видав Сертифiкат аудитора та Свiдоцтво про включення до Реєстру аудиторських фiрм (аудиторiв) виданi Аудиторською Палатою України.

Основнi вiдомостi про умови договору на проведення аудиту

На пiдставi договору № 15/11 - А вiд 11.02.2011 року проведено аудиторську перевiрку фiнансових звiтiв Вiдкритого акцiонерного товариства < Птахокомбiнат < Бершадський > станом на 31.12.2010 року.
Перевiрку розпочато 11.02.2011 року. Закiнчено перевiрку 20.04.2011 року.

Аудиторська перевiрка здiйснювалась згiдно <Положення щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при розкриттi iнформацiї емiтентами та професiйними учасниками фондового ринку> затвердженого рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку №1528.
Аудиторський висновок надається в Державну Комiсiю з цiнних паперiв та Фондового ринку.

Перелiк перевiреної фiнансової iнформацiї пiд час аудиторської перевiрки:

· Статут пiдприємства (нова редакцiя);
· Свiдоцтва та довiдки, що пiдтверджують реєстрацiю Вiдкритого акцiонерного товариства < Птахокомбiнат < Бершадський >;
· Наказ про облiкову полiтику пiдприємства;
· Головна книга та оборотно - сальдова вiдомiсть Вiдкритого акцiонерного товариства <Птахокомбiнат < Бершадський > за 2010 рiк;
· Первиннi документи Товариства за 12 мiсяцiв 2010 року;
· Звiтнiсть до фондiв соцiального страхування та ДПI за 2010 рiк;
· Баланс на 31.12.2010 року ;
· Звiт про фiнансовi результати за 12 мiсяцiв 2010 року.
· Звiт про рух грошових коштiв за 2010 рiк;
· Звiт про власний капiтал за 2010 рiк;
· Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за 2010 рiк.

Висновок
щодо фiнансової звiтностi

Вступ

Мною, незалежним аудитором Панарiною Ольгою Василiвною, згiдно договору № 15/11-А вiд 11.02.2011 року проведено аудиторську перевiрку фiнансової звiтностi Вiдкритого акцiонерного товариства < Птахокомбiнат < Бершадський >, що включає Баланс станом на 31.12.2010 року, Звiт про фiнансовi результати за 2010 рiк, Звiт про рух грошових коштiв за 2010 рiк; Звiт про власний капiтал за 2010 рiк, Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за 2010 рiк, опис важливих аспектiв облiкової полiтики на предмет повноти, достовiрностi та вiдповiдностi чинному законодавству, встановленим нормативам. Концептуальною основою для пiдготовки фiнансової звiтностi Товариства є Нацiональнi положення (стандарти) бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi в Українi, внутрiшнi положення Пiдприємства.

Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за пiдготовку та достовiрне представлення цих фiнансових звiтiв у вiдповiдностi до Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку та вимог чинного законодавства. Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу охоплює: розробку, впровадження та використання внутрiшнього контролю стосовно пiдготовки та достовiрного представлення фiнансових звiтiв, якi не мiстять суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства або помилки; вибiр та застосування вiдповiдної, облiкової полiтики, а також облiкових оцiнок, якi вiдповiдають обставинам.

Вiдповiдальнiстю аудитора є висловлення думки щодо цiєї фiнансової звiтностi на пiдставi результатiв аудиторської перевiрки. Мною проведена аудиторська перевiрка згiдно з вимогами Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть" та Мiжнародних стандартiв аудиту 700 "Висновок незалежного аудитора щодо повного пакету фiнансових звiтiв загального призначення", 701 "Модифiкацiя висновку незалежного аудитора" та МСА 720 "Iнша iнформацiя в документах, що мiстять перевiренi фiнансовi звiти", якi прийнятi в якостi Нацiональних стандартiв аудиту в Українi. Цi стандарти вимагають вiд мене дотримання етичних вимог, а також планування й виконання аудиторської перевiрки для отримання достатньої впевненостi, що звiти не мiстять суттєвих викривлень.

Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв стосовно сум та розкриття iнформацiї у фiнансових звiтах на пiдставi судження аудитора, яке _рунтується на оцiнцi ризикiв суттєвих викривлень фiнансових звiтiв внаслiдок шахрайства або помилок. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються пiдготовки та достовiрного представлення фiнансових звiтiв, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятнiсть облiкових оцiнок зроблених управлiнським персоналом, та загального представлення фiнансових звiтiв облiковим принципам, якi є загальноприйнятими в Українi.

Пояснювальний параграф

Я не спостерiгала за iнвентаризацiєю наявних основних засобiв та запасiв Товариства станом на 31.12.2010 року, оскiльки ця дата передувала датi укладення договору на проведення аудиторської перевiрки. Через характер облiкових записiв Товариства я не мала змоги пiдтвердити кiлькiсть запасiв за допомогою iнших аудиторських процедур, але я вважаю, що в процесi проведення аудиторської перевiрки мною отримано достатнi та вiдповiднi аудиторськi докази для висловлення думки.


Висновок

На мою думку, за винятком впливу коригувань, що могли б бути потрiбними, якщо б я була в змозi пiдтвердити кiлькiсть основних засобiв та запасiв, фiнансовi звiти Вiдкритого акцiонерного товариства < Птахокомбiнат < Бершадський > справедливо та достовiрно, в усiх суттєвих аспектах вiдображають фiнансовий стан Товариства станом на 31.12.2010 року, його фiнансовi результати та рух грошових коштiв за 2010 рiк, у вiдповiдностi до Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку України.

1. Активи пiдприємства

Аудит основних засобiв

Облiк основних засобiв Пiдприємства ведеться вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 7 <Основнi засоби>, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 27.04.2000 р. № 92 (далi - П(С)БО 7), та Положення про бухгалтерський облiк Установи.
За даними фiнансової звiтностi Пiдприємства станом на 31.12.2010 року на балансi облiковувалися основнi засоби та iншi необоротнi матерiальнi активи, данi щодо яких наведенi в таблицi:
Данi щодо вартостi основних засобiв пiдприємства (тис. грн.)

Рахунок Сальдо по Д-туна 01.01.10 р.(первiсна вартiсть) Сальдо по Д-туна 31.12.10 р. (первiсна вартiсть)
Номер Назва
10 Основнi засоби 57 793 64 810
103 Будiвлi та споруди 21 911 22 588
104 Машини та обладнання 24 762 26 442
105 Транспортнi засоби 10 432 14 950
106 Iнструменти, прилади та iнвентар 356 498
109 Iншi основнi засоби 332 332
11 Iншi необоротнi матерiальнi активи - 181
112 Малоцiннi необоротнi матерiальнi активи - 181
Всього основнi засоби 57 793 64 991

Сума накопиченої амортизацiї основних засобiв станом на 31.12.2010 року становить 28 160 тис. грн., залишкова вартiсть 36 831 тис. грн. Накопичена амортизацiя становить 43,33 % первiсної вартостi основних засобiв.
Амортизацiя основних засобiв нараховується за прямолiнiйним методом, за яким рiчна сума амортизацiї визначається дiленням вартостi, яка амортизується, на строк корисного використання кожного об'єкта основних засобiв. При визначеннi строку корисного використання Товариством враховується очiкуване використання об'єкта пiдприємством з урахуванням його потужностi та продуктивностi.
У звiтному перiодi iнвентаризацiя основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв проводилася пiдприємством станом на <07> вересня 2010 року згiдно з Розпорядженням Голови правлiння < Про проведення iнвентаризацiї основних засобiв> № 16-Б вiд <07> вересня 2010 року.
Iнвентаризацiйною комiсiєю розбiжностей мiж даними бухгалтерського облiку i фактичною наявнiстю об'єктiв основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв не виявлено.

На мою думку, данi фiнансової звiтностi Пiдприємства вiдповiдають даним реєстрiв аналiтичного та синтетичного облiку основних засобiв Товариства та первинним документам, наданим на розгляд аудитору. Склад основних засобiв, достовiрнiсть i повнота їх оцiнки, а також ступiнь розкриття iнформацiї в цiлому вiдповiдають вимогам П(С)БО 7 та Положенню про бухгалтерський облiк Пiдприємства.

Незавершене будiвництво станом на 31.12.2010 року становить - 11 777 тис. грн.
До складу незавершеного будiвництва входить вартiсть незавершеного будiвництва (включаючи устаткування для монтажу), що здiйснюється для власних потреб пiдприємства, а саме:

Рахунок Назва рахунку Сальдо по Д-т на 01.01.10 (тис. грн.) Сальдо по Д-т на 31.12.10 (тис. грн.)
151 Виготовлення основних засобiв 13 853 11 774
152 Придбання основних засобiв - 3
Всього незавершене будiвництво: 13 853 11 777

Облiк капiтальних iнвестицiй вiдповiдає даним аналiтичного та синтетичного облiку.


Аудит бухгалтерського облiку виробничих запасiв, сировини, матерiалiв, палива та правильнiсть їх списання

Облiк запасiв Пiдприємство здiйснює вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 9 "Запаси".
Для бухгалтерського облiку Пiдприємства запаси класифiкують на такi групи: основнi та допомiжнi матерiали, малоцiннi та швидкозношуванi предмети та iншi матерiальнi цiнностi. Одиницею бухгалтерського облiку запасiв є їх найменування або однорiдна група. Придбанi (отриманi) або виробленi запаси зараховуються на баланс пiдприємства за первiсною вартiстю. Первiсна вартiсть запасiв визначається згiдно з П(С)БО 9 <Запаси>.
Балансова (облiкова) вартiсть запасiв у розрiзi окремих класифiкацiйних груп:

Група Сальдо по дебету на 31.12.2010 р. (тис. грн.)
1) Виробничi запаси: 9 687
- сировина та матерiали; iншi матерiали 1 294
- купiвельнi напiвфабрикати та комплектуючi вироби; -
- паливо; 469
- тара i тарнi матерiали; 668
- будiвельнi матерiали; 268
- запаснi частини; 1 534
- матерiали сiльськогосподарського призначення 5 303
- малоцiннi та швидкозношуванi предмети. 151
2) Поточнi бiологiчнi активи 10 227
3) Незавершене виробництво 0
4) Готова продукцiя 548
5) Товари 238
Всього запасiв 20 700

Списання матерiалiв проводиться на пiдставi актiв на списання, якi пiдписанi уповноваженими особами Товариства та затвердженi в установленому порядку.
При вiдпуску запасiв, крiм товарiв у виробництво, продаж та iншому вибуттi оцiнка їх здiйснюється за методом середньозваженої собiвартостi. Товари списуються за середньооблiковими цiнами.
Активи, що використовуються протягом не бiльше одного року, або нормального операцiйного циклу, якщо вiн бiльше року, визнаються малоцiнними та швидкозношуваними предметами (МШП) та облiковуються Товариством на рахунку 22 "Малоцiннi та швидкозношуванi предмети".
Вiдповiдно до вимог п. 23 П(С)БО 9 <Запаси>, вартiсть малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, що переданi в експлуатацiю, виключається зi складу активiв (списується з балансу) з подальшою органiзацiєю оперативного кiлькiсного облiку таких предметiв за мiсцями експлуатацiї i вiдповiдними особами Пiдприємства протягом строку їх фактичного використання.
Вибуття матерiалiв та МШП проводилося згiдно з затвердженими актами списання матерiальних запасiв.
Обсяг розкриття iнформацiї вiдповiдає вимогам П(С)БО 9 <Запаси>.

Аудит грошових коштiв та дебiторської заборгованостi.

Станом на 31.12.2010 року на пiдприємствi залишок грошових коштiв та їх еквiвалентiв становить - 350 тис. грн.
- грошовi кошти в нацiональнiй валютi в касi пiдприємства - 156 тис. грн.;
- грошовi кошти в нацiональнiй валютi на поточному рахунку пiдприємства - 194 тис. грн.
На пiдставi принципу обережностi дебiторська заборгованiсть за товари, роботи та послуги, згiдно Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 10 <Дебiторська заборгованiсть> вiдображається за чистою вартiстю реалiзацiї.
Станом на 31.12.2010 р. на пiдприємствi чиста вартiсть дебiторської заборгованостi за товари, роботи, послуги - 1 401 тис. грн.
Визначення та формування резерву сумнiвних боргiв з дебiторської заборгованостi Товариством здiйснюється методом застосування абсолютної суми сумнiвної заборгованостi на пiдставi аналiзу платоспроможностi окремих дебiторiв.
Станом на 31.12.2010 року резерв сумнiвних боргiв не нарахований
Склад i суми статтi балансу :

Стаття iншої дебiторської заборгованостi На кiнець року, тис. грн.
Розрахунки з iншими кредиторами (685 рах.) 422
Всього 422

Данi аналiтичного облiку грошових коштiв i дебiторської заборгованостi вiдповiдають даним синтетичного облiку.


2. Зобов'язання пiдприємства

Згiдно Положення (Стандарту) бухгалтерського облiку 11 <Зобов'язання>, до поточних зобов'язань на пiдприємствi вiдносять:

· Розрахунки по заробiтнiй платi вiдповiдають чинному законодавству. Заборгованiсть по заробiтнiй платi станом на 31.12.2010 року на пiдприємствi - 686 тис. грн. ;
· Розрахунки з бюджетом, позабюджетними фондами i соцiальному страхуванню ведуться згiдно чинного законодавства. Станом на 31.12.2010 року заборгованiсть до бюджету, позабюджетних фондiв становить - 238 тис. грн.;
· Заборгованiсть по розрахунках зi страхування станом на 31.12.2010 року на пiдприємствi складає 372 тис. грн., в т.ч. Пенсiйний фонд - 345,5 тис. грн.; фонд с/с на випадок безробiття - 21,7 тис. грн.; фонд с/с з нещасних випадкiв на виробництвi - 0,6 тис. грн.; фонд с/с з тимчасової втрати працездатностi - 4,2 тис. грн.
· Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи та послуги на пiдприємствi складає 10 090 тис. грн.;
· Iншi поточнi зобов'язання станом на 31.12.2010 року становлять - 14 тис. грн.
Склад i суми статтi балансу :

Стаття кредиторської заборгованостi На кiнець року, тис. грн.
Розрахунки з iншими кредиторами - 685 рахунок 14
Усього 14

Облiк короткострокових та довгострокових зобов'язань вiдповiдає Положенню(стандарту) бухгалтерського облiку 11 <Зобов'язання>. Данi аналiтичного облiку зобов'язань вiдповiдають даним синтетичного облiку.


3. Власний капiтал

3.1 Статутний капiтал

Вiдкрите акцiонерне товариство засноване в процесi приватизацiї державного майна згiдно наказу Фонду державного майна України. Вiдповiдно до акту оцiнки вартостi цiлiсного майнового комплексу статутний капiтал визначено в сумi 3 191 141 грн., розподiлений на 12 764 564 акцiй номiнальною вартiстю 0,25 грн. кожна, випуск акцiй зареєстровано 12.05.1999 року. Свiдоцтво про реєстрацiю випуску акцiй № 126/02/1/99.
24 квiтня 2002 року видано свiдоцтво про реєстрацiю випуску акцiй в зв'язку з їх деномiнацiєю з номiнальної вартостi 0,25 грн. до 0,05 грн. Таким чином, статутний капiтал товариства в розмiрi 3 191 141 грн. розподiлено було на 63 822 820 простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 0,05 грн. кожна.
25 липня 2003 року Бершадською районною державною адмiнiстрацiєю було зареєстровано статут в новiй редакцiї, в зв'язку зi збiльшенням Статутного капiталу до 6 691 141 грн. статутний капiтал було розподiлено на 133 822 820 простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 0,05 грн. кожна. Свiдоцтво про реєстрацiю випуску акцiй № 377/1/03 видане ДКЦПФР 06 серпня 2003 року.

Державної частки в Статутному капiталi немає. Форма випуску акцiй станом на 31.12.2010 року - бездокументарна. Рiшення про переведення випуску iменних акцiй, випущених у документарнiй формi iснування у бездокументарну прийнято на загальних зборах акцiонерiв, що вiдбулись 19.08.2010 року.
Станом на 31.12.2010 року вартiсть чистих активiв перевищує розмiр статутного капiталу, що вiдповiдає ч.3 ст.155 ЦКУ.

3.2. Iнший додатковий капiтал

Станом на 31.12.2010 року Iнший додатковий капiтал Пiдприємства становить - 12 241 тис. грн. Основу Iншого додаткового капiталу пiдприємства складає сума iндексацiї балансової вартостi основних засобiв, накопичена за минулi перiоди.

3.3 Нерозподiлений прибуток

Нерозподiлений прибуток пiдприємства станом на 31.12.2010 року становить - 38 678 тис. грн., який сформувався внаслiдок нерозподiленого прибутку станом на 01.01.2010 року в сумi 33 781 тис. грн., збiльшеного на суму отриманого чистого прибутку за результатами господарської дiяльностi за 12 мiсяцiв 2010 року в сумi 4 897 тис. грн.

Чистий прибуток пiдприємством отримано наступним чином:

Найменування показника Код рядка ф.2 Сума, тис. грн.
Чистий дохiд вiд реалiзацiї продукцiї(товарiв, робiт та послуг) 035 130 471
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї ( товарiв, робiт та послуг) 040 118 345
Iншi операцiйнi доходи 060 4 257
Адмiнiстративнi витрати 070 4 402
Витрати на збут 080 5 567
Iншi операцiйнi витрати 090 483
Iншi фiнансовi доходи 120 -
Iншi доходи 130 -
Фiнансовi витрати 140 1 027
Iншi витрати 160 -
Податок на прибуток 180
Чистий прибуток 220 4 897

Облiк реалiзацiї товарiв, робiт, послуг здiйснюється згiдно Нацiональних Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку 15 <Доходи> та 16 <Витрати>. Реалiзацiя здiйснюється по методу нарахування.
Чистий прибуток отриманий по дiйсних операцiях, в ходi звичайної дiяльностi, вiрно вiдображений з точки зору рахунку, суми i перiоду. Вiдображений дохiд у <Звiтi про фiнансовi результати>, включає усi видатковi накладнi на вiдпуск продукцiї та рахунки за наданi послуги на вiрну суму i певним чином вiдображенi з точки зору суми i перiоду. Витрати дiйснi i певним чином вiдображенi з точки зору суми i перiоду.




4. Чистi активи пiдприємства.

Розгорнутий алгоритм оцiнки, що фактично вiдображається балансовою вартiстю чистих активiв пiдприємства виражається такою формулою:

ЧАф. =НАо+ ЗВ+НК+НУ+З+(ФА-ФЗ), де

ЧАф. - фактично вiдображена балансова вартiсть чистих активiв пiдприємства;
НАо - вартiсть основних засобiв, вiдображених у балансi;
ЗВ - залишкова вартiсть нематерiальних активiв, вiдображених у балансi;
НК - вартiсть незавершених капiтальних вкладень;
НУ - вартiсть устаткування, призначеного для монтажу;
З - запаси товарно - матерiальних цiнностей, що входять до складу оборотних активiв, за фактично залишковою вартiстю;
ФА - фiнансовi активи ( грошовi активи, дебiторська заборгованiсть, довгостроковi та короткостроковi фiнансовi вкладення й iншi їх види, вiдображенi у звiтному балансi );
ФЗ - фiнансовi зобов'язання усiх видiв (довгостроковi та короткостроковi фiнансовi кредити, товарний кредит, внутрiшня кредиторська заборгованiсть)

Даний метод оцiнки активiв, в умовах iнфляцiйної економiки суттєво занижує реальну вартiсть чистих активiв пiдприємства. Це пов'язано з тим, що вартiсть основних засобiв , запасiв , усiх видiв товарно матерiальних цiнностей у звiтному балансi вiдбита з урахуванням попередньої їх переоцiнки i до моменту здiйснення оцiнки вона зросла пiд дiєю iнфляцiї. Тому даний метод дозволяє одержати лише приблизне уявлення про мiнiмальну вартiсть чистих активiв пiдприємства

ЧАф. = 36831+11777+20700+(3227-14925)= 69308-11698=57 610 тис.грн.

Як бачимо з розрахунку, чистi активи дорiвнюють 57 610 тис. грн., що бiльше розмiру статутного капiталу пiдприємства. Тобто чистi активи пiдприємства не вiдповiдають вимогам ч.3 ст. 155 Цивiльного Кодексу України.

5. Стан бухгалтерського облiку

Бухгалтерський облiк на Вiдкритому акцiонерному товариствi < Птахокомбiнат <Бершадський > ведеться по журнально - ордернiй формi. В перiодi, що перевiрявся пiдприємство здiйснювало бухгалтерський облiк у вiдповiдностi з <Планом рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань та господарських операцiй пiдприємств та органiзацiй>, затвердженим наказом Мiнфiну України вiд 30.11.1999 року за № 291.
Бухгалтерський облiк в цiлому проводиться з дотриманням П(с)БО та облiкової полiтики.
Данi бухгалтерських рахункiв спiвставленнi в бухгалтерських регiстрах, головнiй книзi i Балансi пiдприємства.

Аналiз показникiв фiнансового стану
Вiдкритого акцiонерного товариства
< Птахокомбiнат < Бершадський >

Коефiцiєнт Розрахунок, згiдно рядкiв Балансу 2009 р. 2010 р.
Абсолютна лiквiднiсть Р. 230+240 А.Б. / р. 620 П.Б 0,007 0,031
Загальна лiквiднiсть Р.260+270 / р. 620 П.Б.+480 1,178 1,603
Фiнансова незалежнiсть Р.380П.Б. /сума Балансу 0,748 0,794
Покриття зобов'язань власним капiталом Р.380 П.Б. / р.620+480 2,965 3,860
Коефiцiєнт рентабельностi активiв Ф.2 р.220 або р.225/ф 1.(р.280(гр.3) + р.280(гр.4))/2 0,110 0,068

В результатi аналiзу дiяльностi пiдприємства за 2010 рiк видно, що коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi - 0,031, що свiдчить про недостатнiсть грошових коштiв та їх еквiвалентiв для негайного покриття короткострокових зобов'язань (позитивне значення 0,25 - 0,5 ).
Коефiцiєнт загальної лiквiдностi 1,603 свiдчить про те, що пiдприємство має можливiсть виконати свої зобов'язання перед кредиторами в найближчий термiн (позитивне значення 1,0 -2,0)
Згiдно з розрахунком видно, що пiдприємство на даний перiод фiнансово стiйке, про що свiдчить коефiцiєнт фiнансової незалежностi 0,794 (позитивне значення 0,25-0,5).
Коефiцiєнт покриття зобов'язань власним капiталом становить 3,860 тобто пiдприємство на даний перiод може погасити зобов'язання за рахунок власного капiталу. (позитивне значення 0,5 - 1,0).
Згiдно з розрахунком коефiцiєнт рентабельностi активiв становить - 0,068, слiд вiдмiтити, що даний показник має дуже невелике значення. Це свiдчить про низьку рацiональнiсть використання активiв пiдприємства.

Дiї, якi можуть вплинути на фiнансово - господарський стан емiтента та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв, визначених частиною першою статтi 41 Закону України <Про цiннi папери та фондовий ринок> за звiтний рiк виявленi наступнi:
1. 01 липня 2010 року в газетi "Вiдомостi ДКЦПФР> було опублiковано повiдомлення про проведення 19.08.2010 року загальних зборiв акцiонерiв . На стрiчцi новин iнформацiю розмiщено 01.07.2010 року о 19:01:00 годинi.
2. 19 серпня 2010 року на пiдприємствi вiдбулись загальнi збори акцiонерiв, на яких було прийнято рiшення про змiни в складi посадових осiб емiтента. На стрiчцi новин iнформацiю розмiщено 20.08.2010 року о 19:01:00 годинi.


Аудиторський висновок складений в 2-х примiрниках.



Незалежний
Аудитор О.В.Панарiна
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основними видами продукцiї, що виробляє емiтент, є вирощування та виробництво м"яса птицi та поглиблена переробка продукцiї виробництва. Основним ринком збуту продукцiї птахiвництва є внутрiшнiй ринок України (100% за останнi 5 рокiв). Метод продажу - готiвковий та по перерахунку. Вiдсутнiсть захисту товаровиробника вiд iноземної продукцiї суттєво впливає на ринок збуту. Основнi конкуренти ЗАТ "Гаврилiвський птахiвничий комплекс" Київська область, "Наша Ряба". Пiдприємство має три основних постачальника сировини та матерiалiв, що займають бiльше 10 вiдсоткiв в загальному об'ємi постачання. Дiяльнiсть пiдприємства не залежить вiд сезонних змiн.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Основного придбання або вiдчуження активiв за останнi чотири роки не було.
За 2010 рiк надiйшло основних засобiв на суму 5878 тис.грн., с тому числi: будинки та споруди 627 тис.грн., машини та обладнання 4503 тис.грн., транспортнi засоби 560 тис.грн., iнструменти 142 тис.грн., iншi основнi засоби 46 тис.грн.
В 2010 роцi вiдчуження активiв не було.
Пiдприємство не планує залучення будь - яких значних iнвестицiй або придбань.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Основнi засоби емiтента знаходяться с. Вiйтiвка Бершадського району Вiнницької областi. Первiсна вартiсть основних засобiв 64991 тис.грн. Сума нарахованого зносу 28160 тис.грн. В 2010 роцi нараховано амортизацiї: будiвлi та споруди 3371 тис. грн., машини та обладнання 1568 тис.грн., транспортнi засоби 1049 тис. грн., iншi 66 тис. грн.
Будь - яких значних правочинiв емiтента щодо основних засобiв не було. Обмежень на використання основних засобiв немає.
В оренду основнi засоби товариство не здавало, орендованi основнi засоби товариство не використовувало.
Для забезпечення ритмiчної i безперебiйної дiяльностi пiдприємство утримує свої активи способом кругообiгу господарських засобiв, придiляючи значну увагу питанням органiзацiї виробництва та маркетинговим дослiдженням.
Екологiчних питань, якi можуть позначитися на використаннi активiв пiдприємства не має.
Для того, щоб екологiчнi питання не позначалися на використаннi активiв, пiдприємство застосовує високотехнологiчнi матерiали та операцiї з нешкiдливим впливом на навколишнє середовище.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Необхiдна допомога з боку держави в газифiкацiї господарства.
Держава повинна захистити вiтчизняного товаровиробника, не ввозити iмпортну продукцiю.
Пiдприємство має високий ступiнь залежностi вiд законодавчих та економiчних обмежень.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства У 2010 роцi штрафних санкцiй i компенсацiй за порушення чинного законодавства пiдприємство не сплачувало.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансування дiяльностi пiдприємства вiдбувалося за рахунок власних обiгових коштiв та залучення банкiвський кредитiв. На пiдприємствi достатньо робочого капiталу для поточних проблем. Можливi шляхи для покращення лiквiдностi за оцiнками фахiвцiв емiтента полягають в проведеннi заходiв по збiльшенню об'ємiв виробництва, вiдмови вiд зайвих витрат, змiни цiнової полiтики. Для забезпечення безперервного функцiонування пiдприємства, як суб'єкта господарювання необхiдно придiлити вiдповiдну увагу ефективнiй виробничiй дiяльностi, пошуку резервiв зниження витрат виробництва та погашення поточних зобов'язань.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів На кiнець звiтного перiоду невиконаних договорiв у товариства немає. На 2011 рiк укладено договорiв на суму 15 млн.грн.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) На 2011 рiк планується збiльшити обсяги виробництва м"яса птицi та зернових.
Полiпшення фiнансового стану передбачається за рахунок кредитiв, пiдвищення продуктивностi птицi, зниження собiвартостi продукцiї, розширення ассортименту продукцiї та збiльшення обсягiв виробництва.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Дослiджень та розробок за звiтний рiк ВАТ не здiйснювало.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається В судових справах емiтент не задiяний.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Аналiз показникiв фiнансового стану
Вiдкритого акцiонерного товариства
< Птахокомбiнат < Бершадський >

Коефiцiєнт Розрахунок, згiдно рядкiв Балансу 2009 р. 2010 р.
Абсолютна лiквiднiсть Р. 230+240 А.Б. / р. 620 П.Б 0,007 0,031
Загальна лiквiднiсть Р.260+270 / р. 620 П.Б.+480 1,178 1,603
Фiнансова незалежнiсть Р.380П.Б. /сума Балансу 0,748 0,794
Покриття зобов'язань власним капiталом Р.380 П.Б. / р.620+480 2,965 3,860
Коефiцiєнт рентабельностi активiв Ф.2 р.220 або р.225/ф 1.(р.280(гр.3) + р.280(гр.4))/2 0,110 0,068

В результатi аналiзу дiяльностi пiдприємства за 2010 рiк видно, що коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi - 0,031, що свiдчить про недостатнiсть грошових коштiв та їх еквiвалентiв для негайного покриття короткострокових зобов'язань (позитивне значення 0,25 - 0,5 ).
Коефiцiєнт загальної лiквiдностi 1,603 свiдчить про те, що пiдприємство має можливiсть виконати свої зобов'язання перед кредиторами в найближчий термiн (позитивне значення 1,0 -2,0)
Згiдно з розрахунком видно, що пiдприємство на даний перiод фiнансово стiйке, про що свiдчить коефiцiєнт фiнансової незалежностi 0,794 (позитивне значення 0,25-0,5).
Коефiцiєнт покриття зобов'язань власним капiталом становить 3,860 тобто пiдприємство на даний перiод може погасити зобов'язання за рахунок власного капiталу. (позитивне значення 0,5 - 1,0).
Згiдно з розрахунком коефiцiєнт рентабельностi активiв становить - 0,068, слiд вiдмiтити, що даний показник має дуже невелике значення. Це свiдчить про низьку рацiональнiсть використання активiв пiдприємства.

Iнформацiя про результати фiнансово - господарської дiяльностi емiтента за останнi три роки: за 2008 рiк нерозподiлений прибуток 27289 тис. грн., чистий прибуток 13732 тис. грн., за 2009 рiк нерозподiлений прибуток 33781 тис. грн., чистий прибуток 6492 тис. грн., за 2010 рiк нерозподiлений прибуток 38678 тис. грн., чистий прибуток 4897 тис. грн.,