ПРАТ "ПТАХОКОМБІНАТ "БЕРШАДСЬКИЙ"

Код за ЄДРПОУ: 04366719
Телефон: (04352)2-47-29
e-mail: ptica@bershad.com.ua
Юридична адреса: Вінницька обл., Гайсинський р-н, с. Вiйтiвка, вул. Соборна, 200
 
Дата розміщення: 21.04.2016

Річний звіт за 2015 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності


Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi
ПАТ « ПТАХОКОМБIНАТ «БЕРШАДСЬКИЙ»
за 2015 рiк.

1. Загальна iнформацiя про дiяльнiсть приватного акцiонерного товариства
ПУБЛIЧНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ПТАХОКОМБIНАТ «БЕРШАДСЬКИЙ» є єдиним та повним правонаступником Вiдкритого акцiонерного товариства «Птахокомбiнат»Бершадський», засноване згiдно з Рiшенням Регiонального вiддiлення фонду державного майна України у Вiнницькiй областi вiд 27.06.1997 року № 227-ПП, шляхом перетворення державного пiдприємства птахорадгоспу «Бершадський» у вiдкрите акцiонерне товариство згiдно з Законом України вiд 10.07.1996 року «Про особливостi приватизацiї майна в агропромисловому комплексi».
За рiшенням загальних зборiв акцiонерiв 05 квiтня 2012 року найменування товариства вiдкрите акцiонерне товариство «Птахокомбiнат «Бершадський» змiнено на Публiчне акцiонерне товариство «Птахокомбiнат «Бершадський» вiдповiдно до Закону України «Про акцiонернi товариства» вiд 17.09.2008 року № 514-YI.

Публiчне акцiонерне товариство «Птахокомбiнат «Бершадський» засновано 27 червня 1997 року, а вiдлiк своєї бiографiї колектив одного з найбiльших вiтчизняних виробникiв дiєтичного м'яса розпочав ще 8 серпня 1980-го з мiжколгоспної" птахофабрики.

Пiдприємство розташоване у пiвденно-схiднiй частинi Вiнниччини. Район межує з Черкаською, Одеською та Кiровоградською областями. Вiдстань вiд районного центру до господарства всього 7 км, а вiд обласного — 175. До залiзничної станцiї, як кажуть, рукою сягнути - 9 км. Поруч проходять транспортнi автомагiстралi Київ - Одеса та Умань - Львiв. Дороги всуцiль асфальтованi. Таке розташування сприяє господарству налагоджувати партнерськi стосунки зi споживачами центральних, пiвденних та захiдних областей України.
Товариство виробляє м'ясо бройлерiв, проводить забiй птицi, переробляє, а реалiзує м'ясо i м'ясопродукти не лише в нашiй державi. Крiм того, пiдприємство вирощує i сiльськогосподарськi культури: кукурудзу, ячмiнь, пшеницю, сою, соняшник.

До складу ПАТ входять цехи: iнкубацiйний, потужнiстю 330 тис. штук яєць; шiсть - з вирощування бройлерiв на 1140 тис посадочних мiсць; забiйний, потужнiстю 40 тис. голiв на змiну; з переробки птицi (копчення, виробництво ковбас, консервiв, напiвфабрикатiв); з виробництва яєчного порошку; холодильно-компресорний; з виготовлення комбiкормiв.А ще є зерносклад, автопарк, бригади -• тракторна, будiвельна, з рослинництва та iншi пiдроздiли.Дiє широка мережа фiрмових магазинiв у БершадI, Вiнницi"
Нинi на пiдприємствi понад 400 працюючих, розпочинали з 51 працiвника. У серпнi 2000 року їх кiлькiсть складала 562 особи. Виробничi потужностi дозволяють комбiнату щорiчно одержувати до 13 тис тонн м'яса птицi. Для порiвняння: 1980 рiк - всього 50 тонн, 2000-й - 3050 тонн.
Перспектива - наростити виробництво до 20 тис. тонн Балансова вартiсть основних фондiв сьогоднi складає 90221 тис. грн. У 1980-му - 1862 тис. крб., у 2000-му -70980 тис. грн.
Нинi у господарствi земельний клин понад 3000 га, в т. ч. рiллi - 2805. Вiдповiдно: у 1980 р. - 8 га, 2000-му - 1072.
Сьогоднi комбiнат випускає майже 100 найменувань якiсної, екологiчно чистої продукцiї Зокрема, 31охолодженого та замороженого м'яса птицi; б копченостей; 5 - консервiв; 3 - рулетiв; 16 - ковбасних виробiв; 20 напiвфабрикатiв.
Курячi делiкатеси з - маркою ПАТ «Птахокомбiнат «Бершадський» можна зустрiти у кожному райцентрi Вiнницької областi, також в Києвi, Донецьку, Львовi, Днiпропетровську, Одесi, Миколаєвi, Сiмферополi, в десятках iнших мiст України.
Плiдно i потужно спiвпрацюють адмiнiстрацiя та профспiлкова органiзацiя. Мета одна - створити зразковi умови у виробничих пiдроздiлах, постiйно дбати про розвиток соцiальної сфери, виховання молодої змiни. Так, працiвники забезпеченi спецодягом та харчуванням, дотримуються вимоги щодо технiки безпеки. Є їдальня, кiмнати вiдпочинку та побутовi, душовi, спортзал, дитячий садок. Птахiвники одержують путiвки, у т. ч. пiльговi, у санаторiї, будинки вiдпочинку, а їхнi дiти — в оздоровчi табори.
Пiдприємство допомагає робiтникам та їхнiм сiм'ям з лiкуванням, надає матерiальну допомогу при виходi на пенсiю, з нагоди одруження, на ритуальнi послуги. Практикують i безпроцентну позику грошей.

2. Основнi принципи подання фiнансової звiтностi

2.1 Основа подання iнформацiї

Фiнансова звiтнiсть пiдготовлена вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi («МСФЗ»), затвердженими Радою з мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi («РМСФЗ») та iнтерпретацiями, випущеними Постiйним комiтетом з iнтерпретацiй Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi («ПКI МСФЗ»).

Пiдприємство веде бухгалтерський облiк вiдповiдно до вимог ведення бухгалтерського облiку i звiтностi в Українi. Нацiональнi принципи i вимоги до ведення бухгалтерського облiку в Українi вiдрiзняються вiд принципiв i вимог МСФЗ. Таким чином, дана фiнансова звiтнiсть, пiдготовлена на основi реєстрiв бухгалтерського облiку Пiдприємства, мiстить коригування, необхiднi для приведення даної звiтностi у вiдповiднiсть до МСФЗ.

Дана фiнансова звiтнiсть пiдготовлена згiдно з принципом оцiнки по iсторичнiй вартостi. Переоцiнка основних засобiв не проводилась.

2.2 Принцип безперервностi дiяльностi

Фiнансова звiтнiсть пiдготовлена вiдповiдно до принципу безперервностi дiяльностi Пiдприємства, якi передбачають реалiзацiю активiв та виконання зобов'язань в ходi нормального здiйснення дiяльностi.

Оновлення активiв Пiдприємства, так само, як i майбутня дiяльнiсть Пiдприємства, перебуває пiд iстотним впливом поточної та майбутньої економiчної середовища. Фiнансова звiтнiсть не мiстить жодних коригувань на випадок того, що Пiдприємство не зможе дотримуватися принципу безперервностi дiяльностi.

2.3 Функцiональна та презентацiйна валюта

Функцiональною валютою Пiдприємства є гривня. Для цiлей оцiнки та подання фiнансової звiтностi керiвництво Пiдприємства використовує гривню.

Операцiї у валютах, вiдмiнних вiд функцiональної валюти Пiдприємства, вважаються операцiями в iноземних валютах.

Операцiї в iноземнiй валютi первiсно враховуються в функцiональнiй валютi за курсом, чинним на дату операцiї.

2.4 Метод нарахування

Фiнансова звiтнiсть складена на основi методу нарахування. Результати операцiй та iнших подiй визнавалися за фактом їх здiйснення, а не на момент отримання або виплати грошових коштiв, вiдбивалися в облiкових записах i включалися у фiнансову звiтнiсть перiодiв, до яких вони вiдносяться.

2.5 Звiтний перiод та зiставнi данi

Фiнансовим роком для Пiдприємства вважається рiк, що закiнчився 31 грудня.
Дана фiнансова звiтнiсть пiдготовлена за рiк, що закiнчився 31 грудня 2015 року i представляє повний комплект фiнансової звiтностi.
Дата переходу на МСФЗ – 01 сiчня 2012 року.

3. Основи облiкової полiтики та складання звiтностi

3.1 Первiсне визнання та оцiнка фiнансових iнструментiв

Пiдприємство визнає фiнансовi активи та зобов’язання у своєму балансi тодi, коли вона стає стороною контрактних зобов’язань стосовно даного iнструменту. Операцiї з придбання та реалiзацiї фiнансових активiв та зобов’язань визнаються з використанням облiку за датою розрахунку. Операцiї придбання фiнансових iнструментiв, якi згодом будуть оцiненi за справедливою вартiстю мiж датою проведення операцiї та датою розрахунку, облiковуються аналогiчним чином, що й придбанi iнструменти.

3.2 Основнi засоби

Первiсне визнання основних засобiв

Об'єкт основних засобiв визнається Пiдприємством в якостi активу тiльки в тому випадку, якщо:

? iснує ймовiрнiсть того, що Пiдприємство отримає пов'язанi з даним об'єктом майбутнi економiчнi вигоди;
? первiсна вартiсть даного об'єкта може бути достовiрно оцiнена;
? передбачається використовувати протягом бiльш нiж одного операцiйного перiоду (зазвичай бiльше 12 мiсяцiв);
? собiвартiсть активу перевищує 2 500,00 гривень.

Пiсля фактичного введення в експлуатацiю об'єкти основних засобiв переводяться на вiдповiднi рахунки основних засобiв.

Подальша оцiнка основних засобiв.

Пiсля первiсного визнання як актив Пiдприємством застосовує модель облiку об'єкта основних засобiв за первiсною вартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї та накопичених збиткiв вiд знецiнення в разi їх наявностi для наступних компонентiв основних засобiв - комп'ютерне обладнання, iнструменти, прилади та iнвентар. Така вартiсть включає вартiсть замiни частин обладнання i витрати на позики у разi довгострокових будiвельних проектiв, якщо виконуються критерiї їх капiталiзацiї. При необхiдностi замiни значних компонентiв основних засобiв через певнi промiжки часу Пiдприємством визнає подiбнi компоненти в якостi окремих активiв з вiдповiдними їм iндивiдуальними термiнами корисного використання та амортизацiєю. Аналогiчним чином, при проведеннi основного технiчного огляду, витрати, пов'язанi з ним, визнаються в балансовiй вартостi основних засобiв як замiна основних засобiв, якщо виконуються всi критерiї визнання. Усi iншi витрати на ремонт i технiчне обслуговування визнаються у звiтi про прибутки i збитки в момент понесення.

Амортизацiя основних засобiв розраховується прямолiнiйним методом вiдповiдно до строкiв корисної служби, погодженим з технiчним персоналом Пiдприємства наступним чином:

Будiвлi та споруди 20-50 рокiв
Машини та устаткування 3-20 рокiв
Комп'ютерне обладнання 1-8 рокiв
Транспортнi засоби 5-7 рокiв
Iнструмент, прилади та iнвентар 5-20 рокiв
Незавершене будiвництво Не амортизується

Лiквiдацiйна вартiсть, строк корисного використання i метод нарахування амортизацiї переглядаються в кiнцi кожного фiнансового року. Вплив будь-яких змiн, що виникають вiд оцiнок, зроблених у попереднi перiоди, враховується як змiна облiкової оцiнки.

Припинення визнання

Списання ранiше визнаних основних засобiв або їх значного компонента з балансу вiдбувається при їх вибуттi або у випадку, якщо в майбутньому не очiкується отримання економiчних вигод вiд використання або вибуття даного активу. Дохiд або витрата, що виникають в результатi списання активу (розрахованi як рiзниця мiж чистими надходженнями вiд вибуття та балансовою вартiстю активу), включаються до звiту про сукупний дохiд як "Iншi операцiйнi доходи" або "Iншi операцiйнi витрати" за той звiтний перiод, в якому актив був списаний.

На кожну звiтну дату Пiдприємство проводить оцiнку наявностi будь-яких ознак, що вказують на можливе знецiнення активу. Якщо сума очiкуваного вiдшкодування об'єкта або групи об'єктiв основних засобiв виявляється менше їх балансової (залишкової) вартостi, Пiдприємство визнає такий об'єкт або групу об'єктiв знецiненими, i нараховує резерв пiд знецiнення на суму перевищення балансової вартостi над сумою очiкуваного вiдшкодування активу. При визначеннi суми знецiнення об'єкта основного засобу Пiдприємство нараховує резерв пiд знецiнення з одночасним визнанням витрат перiоду на рахунок «Основнi засоби в експлуатацiї, резерв знецiнення».

3.3 Фiнансовi активи
Кредити та дебiторська заборгованiсть
Кредити та дебiторська заборгованiсть є непохiдними фiнансовими активами з фiксованими платежами або платежами, якi пiдлягають визначенню, i що не котируються на активному ринку. Кредити та дебiторська заборгованiсть включають в себе торгову та iншу дебiторську заборгованiсть.
Дебiторська заборгованiсть вiдображається за чистою вартiстю реалiзацiї.

3.4 Запаси
Пiдприємство видiляє наступнi товарно-матерiальнi запаси:
§ Готова продукцiя;
§ Товари;
§ Матерiали;
§ Запаснi частини;
§ Поточнi бiологiчнi активи;
§ Незавершене виробництво.

Запаси вiдображаються за найменшою з двох величин: собiвартостi i чистої вартостi реалiзацiї. Собiвартiсть товарiв включає витрати на придбання та, там де це доцiльно, витрати, якi були понесенi у зв'язку з доведенням запасiв до їх поточного стану та мiсця розташування. Собiвартiсть розраховується з використанням методу ФIФО. Чиста вартiсть реалiзацiї розраховується виходячи з передбачуваної продажної цiни за вирахуванням всiх передбачуваних витрат на завершення виробництва i реалiзацiю.
Пiдприємство перiодично оцiнює запаси на предмет наявностi пошкоджень, застарiння, повiльної оборотностi, зниження чистої вартостi реалiзацiї. У разi, якщо такi подiї мають мiсце, сума, на яку зменшується вартiсть запасiв, вiдображається у звiтi про сукупний дохiд.
Облiк знецiнення запасiв
Собiвартiсть запасiв може виявитися невiдшкодованою, якщо цiна на цi запаси зменшилася у зв'язку з їх пошкодженням, частковим або повним старiнням, або внаслiдок змiни ринкових цiн. Собiвартiсть запасiв також може виявитися невiдшкодованою, якщо збiльшилися можливi витрати на завершення або на здiйснення продажу.
Запаси, якi оцiненi за чистою вартiстю реалiзацiї, додатково розкриваються Пiдприємством на позабалансовому рахунку «Запаси, що облiковуються за справедливою вартiстю», а уцiнка до чистої вартостi реалiзацiї враховується за кредитом вiдповiдних рахункiв запасiв i за дебетом витратного рахунку «Списання знецiнених запасiв».

3.5 Податок на додану вартiсть
Iснує наступнi ставки податку на додану вартiсть:
- 20% - на iмпорт i продаж товарiв, робiт i послуг у межах України;
- 0% на експорт товарiв та надання робiт i послуг за межi країни;
- реалiзацiя товарiв (робiт, послуг) без ПДВ по окремих групах товарiв.
Зобов'язання платника ПДВ дорiвнює загальнiй сумi ПДВ, нарахованої протягом звiтного перiоду, i виникає або на дату вiдвантаження товару замовнику, або на дату отримання платежу вiд клiєнта в залежностi вiд того, яка подiя сталася ранiше. Кредит з ПДВ - це сума, на яку платник податку має право зменшити свої зобов'язання по ПДВ у звiтному перiодi. Право на кредит з ПДВ виникають або на дату здiйснення платежу постачальнику, або на дату отримання товару в залежностi вiд того, яка подiя сталася ранiше.
У разi використання 20% ставки оподаткування виручка, витрати й активи визнаються за вирахуванням суми ПДВ, крiм випадкiв, коли:
- ПДВ, що виник з купiвлi активiв або послуг, не вiдшкодовується податковим органом; у цьому випадку ПДВ визнається вiдповiдно як частина витрат на придбання активу або частина статтi витрат;
- Дебiторська i кредиторська заборгованостi вiдображаються з урахуванням суми ПДВ.
Чиста сума ПДВ, що вiдшкодовується податковим органом або сплачується йому, включається в дебiторську i кредиторську заборгованiсть, вiдображену в Балансi (звiтi про фiнансовий стан).

3.6 Дохiд за спецiальним режимом ПДВ
Дохiд за спецiальним режимом ПДВ за роки, що закiнчилися 31 грудня 2014 i 31 грудня 2015 року був представлений наступним чином:

2014 рiк 2015 рiк
Доходи по спецрежиму ПДВ- сума ПДВ, що лишилась у розпорядження товариства 3 743 3 242
3 743 3 242

У вiдповiдностi до Податкового кодексу України сiльськогосподарськi товариства (в яких дохiд вiд продажу сiльськогосподарської продукцiї в загальних операцiях поставок становив не менше 75% за останнi 12 мiсяцiв ) мають пiльгу в частинi сплати ПДВ по сiльськогосподарських операцiях .При цьому позитивне сальдо ПДВ (сума перевищення податкового зобов’язання над податковим кредитом ) по сiльськогосподарських операцiям, пiдлягає включенню до iнших операцiйних доходiв, а негативне (сума перевищення податкового кредиту над податковим зобов’язанням ) – не пiдлягає бюджетному вiдшкодуванню, а включається в податковий кредит наступного(податкового) перiоду. На 2016 рiк дану норму вiдмiнено , тобто iншi операцiйнi доходи значно змiняться протягом 2016 року.

3.7 Грошовi кошти та їх еквiваленти

Грошовi кошти та їх еквiваленти включають готiвковi кошти в касi та залишки по рахунках до запитання, короткостроковi i високолiквiднi iнвестицiї з термiном погашення не бiльше трьох мiсяцiв, а також банкiвськi овердрафти. Банкiвськi овердрафти представленi в балансi у роздiлi зобов'язання в якостi короткострокових зобов'язань.

3.8 Визнання виручки

Виручка включає суму компенсацiї, одержану або пiдлягає отриманню за продаж готової продукцiї, товарiв i послуг в звичайному ходi господарської дiяльностi Пiдприємством. Виручка вiдбивається за вирахуванням податку на додану вартiсть, знижок i внутрiшньогрупових операцiй.
Пiдприємство визнає виручку в разi, якщо сума доходу може бути достовiрно оцiнена, iснує ймовiрнiсть одержання майбутнiх економiчних вигод, а також у разi вiдповiдностi спецiальним критерiям для кожного виду дiяльностi Пiдприємства, зазначеного нижче. Сума виручки не вважається достовiрно оцiненої до тих пiр, поки не будуть вирiшенi всi умовнi зобов'язання, що мають вiдношення до продажу. У своїх оцiнках Пiдприємство грунтується на iсторичних результатах, враховуючи тип покупця, тип операцiї та особливi умови кожної угоди.
Виручка вiдображається в сумi справедливої вартостi активiв, якi отриманi або будуть отриманi.
Виручка вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) не коригується на величину пов'язаної з ним сумнiвної та безнадiйної дебiторської заборгованостi. Сума такої заборгованостi визнається витратами Пiдприємства.

3.9 Умовнi зобов'язання та непередбаченi активи

Умовнi зобов'язання не визнаються у фiнансовiй звiтностi. Такi зобов'язання розкриваються у примiтках до фiнансової звiтностi, за винятком тих випадкiв, коли ймовiрнiсть вiдтоку ресурсiв, що втiлюють економiчнi вигоди, є незначною
Умовнi активи не визнаються у фiнансовiй звiтностi, але розкриваються у примiтках в тому випадку, якщо iснує достатня ймовiрнiсть отримання вiд них економiчних вигод.

3.10 Визнання витрат

Витрати визнаються Пiдприємством, якщо виконуються наступнi умови: сума витрат може бути надiйно визначена, i виникає зменшення в майбутньому економiчних вигод, пов'язаних зi зменшенням активу або збiльшенням зобов'язань.
Витрати визнаються у тому звiтному перiодi, в якому визнано доходи, для отримання яких вони понесенi, або тодi, коли стає очевидно, що данi витрати не призведуть до отримання будь-яких доходiв, незалежно вiд часу фактичної виплати коштiв чи iншої форми їх оплати, коли економiчнi вигоди вiд їх використання зменшилися або повнiстю спожитi.
Витрати, якi неможливо прямо пов'язати з доходом певного перiоду, вiдображаються у складi витрат того звiтного перiоду, в якому вони були здiйсненi.
Якщо актив забезпечує одержання економiчних вигод протягом кiлькох звiтних перiодiв, то витрати визначаються шляхом систематичного розподiлу його вартостi мiж вiдповiдними звiтними перiодами.
Моментом визнання витрат майбутнiх перiодiв є момент їх виникнення, коли вiдбувається неспiвпадання перiоду виникнення зазначених витрат та перiоду, в якому вони будуть використанi з метою отримання доходiв. Витрати майбутнiх перiодiв враховуються в сумi фактичних витрат.
Списання витрат майбутнiх перiодiв проводиться рiвномiрно протягом перiодiв, до яких вони вiдносяться i, вiдповiдно, протягом яких очiкується отримання пов'язаної з ними економiчної вигоди.

4. Iстотнi облiковi судження та оцiнки

Нижче наведенi основнi припущення щодо майбутнiх подiй, а також iнших джерел невизначеностi оцiнок на дату балансу, якi несуть в собi iстотний ризик виникнення необхiдностi внесення суттєвих коригувань до балансової вартостi активiв та зобов'язань протягом наступного звiтного перiоду:
Строк корисного використання основних засобiв
Пiдприємство оцiнює термiн, що залишився корисного використання основних засобiв не менше одного разу на рiк в кiнцi фiнансового року. У випадку, якщо очiкування вiдрiзняються вiд попереднiх оцiнок, змiни враховуються як змiни в облiкових оцiнках згiдно з МСФЗ (IAS) 8 «Облiковi полiтики, змiни в облiкових оцiнках та помилки". Зазначенi оцiнки можуть мати iстотний вплив на балансову вартiсть основних засобiв та знос, визнаний у звiтi про прибутки або збитки.
Знецiнення основних засобiв i нематерiальних активiв
Виявлення ознак знецiнення передбачає використання оцiнок, якi включають, але не обмежуються причинами, термiнами i сумами знецiнення. Знецiнення грунтується на аналiзi значного числа факторiв, таких як змiни в поточних умовах конкуренцiї, очiкування пiдйому в галузi, збiльшення вартостi капiталу, змiни в можливостях залучення фiнансування у майбутньому, технологiчне вiдставання, припинення обслуговування, поточна вартiсть замiщення та iншi змiни в обставинах, що вказують на наявнiсть знецiнення. Визначення суми очiкуваного вiдшкодування на рiвнi пiдроздiлу, що генерує грошовi потоки, вимагає використання оцiнок керiвництва. Визначення вартостi вiд використання включає методи, заснованi на оцiнцi очiкуваних майбутнiх дисконтованих грошових потокiв i вимагають вiд Пiдприємства проведення оцiнки таких потокiв на рiвнi пiдроздiлу, що генерує грошовi потоки, а також вибору обгрунтованої ставки дисконту для розрахунку приведеної вартостi грошових потокiв. Зазначенi оцiнки, включаючи використану методологiю, можуть в iстотнiй мiрi вплинути на справедливу вартiсть i, в кiнцевому рахунку, на суму знецiнення основних засобiв i нематерiальних активiв.
Резерв по сумнiвних боргах
Керiвництво Пiдприємства формує резерв на сумнiвну заборгованiсть для облiку розрахункових збиткiв, викликаних неспроможнiстю клiєнтiв здiйснити необхiднi платежi. При оцiнцi достатностi резерву на сумнiвну заборгованiсть, керiвництво виходить iз власної оцiнки розподiлу непогашених залишкiв дебiторської заборгованостi за строками давностi, прийнятої практики списання, кредитоспроможностi клiєнта i змiн в умовах платежу. У випадку, якщо фiнансове становище клiєнтiв буде продовжувати погiршуватися, фактичний обсяг списань може переважити очiкуваний.
Судовi розгляди
Керiвництво Пiдприємства застосовує iстотнi судження при оцiнцi та вiдображеннi в облiку резервiв i ризикiв виникнення умовних зобов'язань, пов'язаних з iснуючими судовими справами та iншими неврегульованими претензiями, а також iнших умовних зобов'язань. Судження керiвництва необхiдно при оцiнцi ймовiрностi задоволення позову проти Пiдприємства або виникнення матерiального зобов'язання, i при визначеннi можливої суми остаточного врегулювання. Внаслiдок невизначеностi, властивої процесу оцiнки, фактичнi витрати можуть вiдрiзнятися вiд первiсної оцiнки резерву. Такi попереднi оцiнки можуть змiнюватися по мiрi надходження нової iнформацiї, спочатку вiд власних фахiвцiв, якщо такi є у Пiдприємства, або вiд стороннiх консультантiв, таких як юристи. Перегляд таких оцiнок може зробити iстотний вплив на майбутнi результати операцiйної дiяльностi. Станом на 31 грудня 2014 року i 31 грудня 2015 року Пiдприємство не створювала резерву за судовими позовами.

Розшифровки певних статей фiнансової звiтностi
Основнi засоби

Первiсна вартiсть Земельнi дiлянки Будiвлi i споруди Машини та обладнання Транспортнi засоби Iнструменти, прилади та iнвентар Iншi основнi засоби Багаторiчнi насадження Разом
101 103 104 105 106 109,112 108

на 31.12.14 - 37 149 31 383 20 732 709 198 50 90 221

Надходження - 84 1 969 770 2 - 2 825
Перемiщення - - - - - - - -
Дооцiнка - - - - - - - -
Уцiнка - - - - - - - -
Вибуття - - -6 -60 - - - -66

на 31.12.15 - 37 233 33 346 21 442 711 198 50 92 980

Накопичений знос

на 31.12.14 - 19 822 13 821 11 444 477 - - 45 564

Нарахований знос - 406 1 520 326 8 - - 2 260
Перемiщення - - - - - - - -
Дооцiнка - - - - - - - -
Уцiнка - - - - - - - -
Вибуття зносу - - - - - - - -

на 31.12.15 - 20 228 15 341 11 770 485 - - 47 824

Залишкова вартiсть

на 31.12.14 - 17 327 17 562 9 288 232 198 50 44 657

на 31.12.15 - 17 005 18 005 9 672 226 198 50 45 156

Запаси 31.12.2014 31.12.2015

Готова продукцiя 1 665 1572
Товари 431 553
Сировина та матерiали 815 2664
Паливо 833 960
Тара i тарнi матерiали 428 440
Будiвельнi матерiали 65 95
Матерiали сiльськогосподарського призначення 7 254 4010
Запаснi частини 1 935 1990
Малоцiннi та швидкозношуванi предмети 26 9
Поточнiбiологiчнi активи 18 044 8103
Незавершене виробництво 4 659 6029
36 155 26 425

Торгова дебiторська заборгованiсть
31.12.2014 31.12.2015
Торгова дебiторська заборгованiсть 367 2 511

Резерв на знецiнення торгової дебiторської заборгованостi 0 0


Чиста реалiзацiйна вартiсть 367 2 511

Грошовi кошти в фiнансових установах 31.12.2014 31.12.2015

Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї 0 0
Довгостроковi депозити 0 0
Довгострокова дебiторська заборгованiсть 0 0
Iнша дебiторська заборгованiсть 123 78
Короткостроковi фiнансовi iнвестицiї 0 0
Торгова дебiторська заборгованiсть 367 2 511
Грошовi кошти та їх еквiваленти 93 419
Короткостроковi депозити 0 0
583 3 008

Грошовi кошти та їх еквiваленти 31.12.2014 31.12.2015

Грошовi кошти в банках в нацiональнiй валютi 337
Грошовi кошти в банках в iноземнiй валютi 0
Грошовi кошти в касi - готiвка 93 82
Грошовi кошти в дорозi в нацiональнiй валютi 0
Грошовi кошти в дорозi в iноземнiй валютi 0
93 419

Аванси вiд покупцiв i iншi короткостроковi зобов'язання

31.12.2014 31.12.2015
Аванси вiд покупцiв 1 768 0
Заборгованiсть по заробiтнiй платi та вiдрахуванням на соцiальне страхування 1 486 715

Заборгованiсть по податках, окрiм податку на прибуток 151 26

Короткостроковi векселi виданi 0 0
Дивiденди до виплати. Iншi короткостроковi зобов'язання 1 892 209
Поточна кредиторська заборгованнiсть iз внутрiшнiх розрахункiв

Нарахованi вiдсотки по короткострокових кредитах 0 0

Нарахованi вiдсотки за довгостроковими кредитами 0 0
5 297 950



Торгова кредиторська заборгованiсть 31.12.2014 31.12.2015

Торгова кредиторська заборгованiсть 13 514,00 6 990,00
13 514,00 6 990,00

Доходи 31.12.14 31.12.15
Продукцiя тваринництва 107 532 98 271
Продукцiя рослинництва 17 505 25 096
Iншi операцiйнi(ПДВ,що лишились в розпорядженнi сг) 3 743 3 242
128 780 126 609


Адмiнiстративнi витрати 31.12.2014 31.12.2015
Амортизацiя 165 94
Матерiальнi витрати 570 578
Заробiтна плата та податки , пов'язанi iз заробiтною платою
1 665 1 921
Послуги стороннiх органiзацiй 650 1 500
Iншi витрати 1 185 717
4 235 4 810

Витрати на збут 31.12.2014 31.12.2015
Амортизацiя 43 24
Матерiальнi витрати 3153 2360
Заробiтна плата та податки , пов'язанi iз заробiтною платою 657 702

Послуги стороннiх органiзацiй 1217 1286
Iншi витрати 1851 1497
6 921 5 869


Генеральний кредитний договiр про надання кредиту у формi вiдповiдальної кредитної лiнiї

№ договору Сума договора Дата договору % ставка Дата погашення Основнi засоби в заставi так чи нi?

№10-Ю/2015 3 000 000 грн 25.11.2015 26,50% 23.11.2018 так(технологiчне обладнання у кiлькостi 52 iнвентарнi позицiї )

Керiвник
Бухгалтер

д/н

д/н

д/н